AVK Plastics in Balk twee keer zo groot - Leeuwarder Courant

2022-05-27 18:14:41 By : Ms. Sanya Chen

AVK Plastics is met de groei van in totaal bijna 12.000 vierkante meter tweemaal zo groot geworden. In Balk produceert AVK straatpotten en pallets, in China heeft het een fabriek voor kunststof afsluiters, die worden toegepast in gas- en waterleidingen.

Het bedrijf groeit gestaag in omzet (vorig jaar 22 miljoen euro) en aantal medewerkers. In 2010 stonden er nog 35 op de loonlijst, nu zijn dat er inclusief uitzendkrachten ruim 90, aldus commerciële man Jelle de Jong.

Door de uitbreiding van het machinepark moet er weer nieuw personeel, onder andere operators voor het goeddeels geautomatiseerde productieproces, worden aangetrokken.

AVK is op dit moment bezig met de installatie van een een nieuwe 165 ton wegende spuitgietmachine uit Oostenrijk, die in delen met zeven opleggers is aangevoerd. De machine wordt ingezet voor de productie van kunststof pallets met staalprofielen die specifiek bestemd zijn voor vloeistoftanks met gevaarlijke stoffen.

De markt voor kunststof pallets, waarin AVK marktleider is in Nederland, groeit sterk. Ook de straatpotten vinden hun weg naar een gestaag groter worden groep afnemers. Het gegeven dat ze niet roesten en worden gemaakt uit gerecycled plastic dat op zijn beurt ook weer kan worden hergebruikt spreekt vooral gemeenten aan.

Volgens De Jong zit de milieubesparing voornamelijk in de lage ‘carbon footprint’ van kunststof ten opzichte van gietijzer, de grondstof die normaal wordt gebruikt voor straatpotten, onder andere voor brandkranen. De exemplaren van AVK uit Balk zijn voornamelijk bestemd voor de export.

De kunststof pallets vormen een milieuvriendelijk alternatief voor houten pallets, omdat ook deze gemaakt worden uit gerecycled plastic en oneindig vaak kunnen worden hergebruikt. AVK Plastics schat dat jaarlijks 144.000 bomen worden gespaard door gebruik van hergebruikte kunststoffen.

Release: 57b32ab62f5ec6c594384213538039297fd4d220