Brug ‘Tedje Aghina-Marggraff’ geopend - Het Klaverblad

2022-07-22 17:48:35 By : Mr. Howard Wang

De stalen brug uit 1880 op het terrein van Zionsburg is na restauratie teruggeplaatst en heropend op woensdag 16 februari. Mevrouw Tedje Aghina-Marggraff en haar dochter Angelina verrichtten de feestelijke (her-)ingebruikneming in aanwezigheid van een aantal betrokken genodigden en burgemeester Roderick van de Mortel. De ingrijpende restauratie door het team van Vingerhoeds Metaalbewerking uit Oirschot heeft een jaar in beslag genomen. Een tweede brug, een exacte kopie van de historische brug, wordt binnenkort geplaatst.

Door Maarten Kroese Vanuit de Lambertuskerk loopt het gezelschap langs het immense herbouwproject van villa Zionsburg naar de brug. De entree van het terrein wordt gevormd door de schitterende metalen toegangspoort, eveneens door Sjef Vingerhoeds gereconstrueerd. De brug is deels bedekt met zwarte doeken om de ingebruikneming een officieel tintje te geven. Nadat deze verwijderd zijn, toont de constructie zich in volle glorie. De 92-jarige mevrouw Marggraff, zus van de tijdens de brand omgekomen Ewald Marggraff, verheft zich uit haar rolstoel en beklimt de brug op eigen kracht. Dochter Angelina bedankt in haar speech het team van Vingerhoeds en verklaart verheugd te zijn dat haar familie op deze wijze in het zonnetje wordt gezet.

Delicate operatie Sjef Vingerhoeds onthult met moeder en dochter bovendien een sterk verkleinde kopie van de vernieuwde brug. Hij vertelt hoe de oorspronkelijke constructie werd aangetroffen. Vijf ton zwaar en 11 meter lang, maar in erbarmelijke staat. Met een gespecialiseerd bedrijf is de constructie in 2020 naar Oirschot overgebracht. Een zucht van verlichting werd geslaakt toen deze delicate operatie tot een goed einde was gebracht. Op basis van slechts één tekening is begonnen met het herstel.

Engelse oorsprong Vingerhoeds: ”Het originele model was een bijzondere metaalconstructie, een combinatie van gietijzer en ijzer van Engelse oorsprong. Dat konden we zien aan de maatvoering in inches. De brug is destijds in kleine delen gemaakt en ter plekke met pen-en-gatverbindingen in elkaar gezet. Dat zie je bijna nooit in metaal. De restauratie is een gigantische klus geweest. Dat begon al met het verwijderen van de oorspronkelijke leuningen. Een foutje en de hele brug zou in elkaar gestort zijn. De oorspronkelijke draagbalken bleken nog te worden gemaakt door de Duitse Krupp-fabrieken. Voor het togen hebben we Van Rijsoort Bending uit Klaaswaal ingeschakeld.”

Uitdagend werk “Met een speciale techniek hebben we de originele kleuren kunnen terugvinden. Lichtgroen voor de brug, dat uitstekend past bij de begroeiing op het terrein. Van de gele bloempjes waren er nog vier over. Zij zijn nagemaakt en met blinde montage aan de brug bevestigd. In de hele constructie is geen klink of bout te ontdekken. Tijdrovend en ingewikkeld, maar wel uniek. Voor de houten leuning zijn eerst speciale mallen gemaakt om exact en zonder materiaalspanning te passen. Nog maar zelden hebben we zo’n uitdagend werk gehad. Na de voltooiing is het ons ook gelukt om een 1-op-1 kopie te maken. Deze krijgt de naam Angelina Aghina-Marggraff.”

Vicevoorzitter Jan Pommer en de bestuursleden van de Marggraff Stichting zijn trots op dit schitterende project. Net als Angelina, die samen met rentmeester Pieck van Hoven wekelijks een bezoekje bracht aan Sjef Vingerhoeds. Het zal nog wel geruime tijd duren voor het landhuis en landgoed in volle glorie zijn hersteld, maar dit is weer een belangrijke stap in de goede richting.

De Speelgoedbank Vught gaat na de zomervakantie weer inzamelen! Exacte data en tijden worden eind …