Eiffeltoren in slechte staat, experts zien maar één oplossing: “Gustave Eiffel zou een hartaanval krijgen” | Het Nieuwsblad Mobile

2022-08-26 17:45:29 By : Mr. Hardy Yu

Het op drie na meest bezochte monument van Frankrijk verkeert in een miserabele staat, zo blijkt uit enkele rapporten.  — ©  BELGAIMAGE

De Eiffeltoren, hét symbool van Parijs, is er slecht aan toe. Scheurtjes, roest en mankementen hypothekeren het voortbestaan van het 330 meter hoge monument. Volgens experts zit er maar één ding op: de toren van kop tot teen strippen en herschilderen.

De Eiffeltoren, in 1889 voltooid voor de Wereldtentoonstelling en de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie, verkeert in een miserabele staat. Dat blijkt uit auditverslagen die de redactie van het Franse weekblad Marianne kon inkijken. Niet dat het monument op instorten staat of Toren van Pisa-gewijs zal overhellen, maar roest heeft de hele constructie aangevreten. En dat ondanks de tientallen onderhoudsbeurten die de ijzeren toren de voorbije 133 jaar al onderging. “Eigenlijk is het simpel: mocht Gustave Eiffel zijn geesteskind bezoeken, hij zou een hartaanval krijgen”, citeert het weekblad een manager van de Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (Sete).

Nochtans had de wereldberoemde ingenieur er bij leven zelf nog op aangedrongen het hele gevaarte om de zeven jaar van kop tot teen te behandelen tegen roest. “Verf is het essentiële ingrediënt om een metalen constructie te beschermen en de zorg waarmee dat gebeurt, is de enige garantie voor de levensduur”, schreef hij destijds in La Tour de 300 mètres .

Maar zo zorgzaam verliep het allemaal niet, zeggen experts in Marianne . “In geval van nood werd op sommige plaatsen een simpele verflaag op bestaande lagen geborsteld. Maar de hechting daarvan is onvoldoende, waardoor de verf barst en begint af te schilferen.”

In een van de rapporten staat dat slechts 10 procent van de verf “vasthoudt” en dat roest en schilfering “zowat overal” opduiken. Een ander rapport somt dan weer 884 ‘mankementen’ op – van scheurtjes tot corrosie – waarbij 68 die een “structuurwijziging kunnen veroorzaken” die “de duurzaamheid kan bedreigen”.

Eigenlijk zit er maar één ding op, zeggen de experts: de Eiffeltoren van kop tot teen strippen en compleet herschilderen. Maar dan zou het monument maanden of langer dicht moeten. Een nachtmerrie: de toren verwelkomt elk jaar zes miljoen bezoekers en is daarmee de op drie na meest bezochte culturele site in Frankrijk (na Disneyland Paris, het Louvre en Versailles). De verplichte sluiting in coronajaar 2020 alleen al betekende een verliespost van 52 miljoen euro.

Bovendien ontvangt Parijs in 2024 de Olympische Spelen. En dus kwam een ‘compromis’ uit de bus: een derde van de toren strippen en opnieuw verven. Maar dat plan liep door corona vertraging op. Uiteindelijk zal enkel de decoratieve boog die uitkijkt op het Champ-de-Mars, in al zijn glorie worden hersteld tegen de Spelen. Ondanks het prijskaartje van 60 miljoen euro, niets meer dan een “cache-misère ”, betreurt een gewezen Sete-directeur in Marianne . En de resterende 245.000 vierkante meter ijzer? Die zullen moeten wachten tot 2030.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.