5 x opmerkelijke Rotterdamse weetjes - indebuurt Rotterdam

2022-07-01 17:49:11 By : Ms. Coco Zheng

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van de opmerkelijkste (geschiedenis)feitjes van Rotterdam? We spijkeren je kennis even bij, heb jij weer wat leuks te vertellen op een verjaardag:

True story: Adolf Hitler zorgde er persoonlijk voor dat de Laurenskerk niet gesloopt werd. Na het bombardement vatte de toren van de Laurenskerk (die vanwege een renovatie in de houten steigers stond) vlam. Dit vuur sloeg over naar de kerk die hierdoor ook in brand vloog. De kerk was behoorlijk gehavend en er gingen stemmen op om de kerk te slopen, maar dit werd door Hitler verboden. De kerk werd “Auf Befehl des Führers unter Kunstschutz gestellt.” Oftewel: op bevel van de führer viel de kerk onder ‘kunstbescherming’. Wat ons betreft de enige goede beslissing die de mislukte kunstschilder ooit heeft gemaakt!

Het is weer lente, en dat betekent dat de toren van de Laurenskerk weer open is voor publiek. Wat zeg...

Nu komt station Beurs na Blaak, als je met de metro naar het centrum gaat. Maar wist je dat station Blaak vroeger station Beurs heette? Het station werd in 1877 geopend en was onderdeel van het Luchtspoor. Uniek voor die tijd was zo’n verhoogd station, de rest was allemaal op straatniveau. En het kreeg ook als eerste Nederlandse station een overkapping van smeedijzer in plaats van gietijzer.

> de tekst gaat verder onder de foto

In de oorlog werd het station verwoest, maar de overkapping bleef wel staan. Omdat ook het beursgebouw was verwoest en de handelaren in 1941 het nieuwgebouwde Beurs aan de Coolsingel betrokken, kreeg het station in 1945 de naam Rotterdam Blaak. Het nieuwe station van Sybold van Ravesteyn werd geopend in 1953 maar in 1972 alweer gesloopt, omdat de metro werd aangelegd. De overkapping bleef wel weer staan, en tot 1993 bleef het station in gebruik.

Nu sjees je met de trein lekker snel onder de stad door om op Zuid weer boven te komen. Maar...

Nu is het vooral een lekker plekkie om fijne biertjes te drinken in de zon: Brouwerij de Pelgrim. Een van de oudste lokale brouwerijen van de stad op een topplek. Maar wist je dat je daar bier zit te drinken in het oude stadhuis van Delfshaven? Delfshaven hoorde ooit bij Delft, maar werd later een zelfstandige gemeente. Inclusief een eigen stadhuis, of raadhuis. En waar nu bier gebrouwen (en geschonken) wordt, kon je vroeger trouwen of andere zaken regelen.

Mmm bier! Wie houdt er nou niet van zo'n goudgele pretcilinder? Helemaal als het zonnetje schijnt, dan willen we en...

We blijven even in Delfshaven, die oude ‘kolonie’ van Delft. De Amerikaanse Pelgrimsvaders, of Pilgrim Fathers, vertrokken uit namelijk uit Delfshaven! Deze groep mensen waren jaren daarvoor naar Nederland gekomen omdat ze in Engeland vervolgd werden voor hun geloof. In 1620 waren ze die vrije, liberale Nederlanden weer zat, waarna ze hun geluk gingen beproeven in de Nieuwe Wereld: Amerika.

> de tekst gaat verder onder de foto

De laatste Europese kerk die ze van binnen zagen? Dat was de protestantse Sint-Antoniuskapel in Delfshaven – later omgedoopt in Pelgrimskerk. Hier hielden ze hun laatste dienst voor vertrek. Amerikaanse toeristen hebben het dan ook over de ‘Pilgrim Father Church’.

Ze gingen in Delfshaven aan boord van het schip de Speedwell, voeren naar Southampton en van daaruit maakten ze de reis naar Amerika in de Mayflower. De rest is geschiedenis!

Wat is de best bezochte wedstrijd ooit in de Kuip? In ieder geval geen editie van Feyenoord-Ajax of Nederland-België. Ook niet één van de vele Europese finales in de Kuip… maar de wedstrijd tussen SVV uit Schiedam (!) tegen SC Heerenveen (!!) in 1949. Hier waren maar liefst 69.300 toeschouwers bij aanwezig. Tegenwoordig kunnen er officieel 51.117 mensen in, maar vanwege veiligheidsrestricties en dergelijke zit de kuip vol bij 47.500 toeschouwers. Vroeger had je lange houten banken en kon je lekker doorschuiven!

En de best bezochte wedstrijd van Feyenoord in de Kuip? Ook geen Feyenoord-Ajax, maar Feyenoord-FC Twente. Ruim 68.000 toeschouwers waren getuige van deze competitiewedstrijd op 22 december 1968. Feyenoord zou in dat seizoen ook de titel winnen, en als landskampioen namens Nederland meedoen aan de strijd om de Europacup 1. Dat werd dus in het seizoen ’69-’70… the rest is history. Feyenoord won trouwens met 3-0. De doelpunten:

1-0 (42՚) Henk Wery 2-0 (48՚) Ove Kindvall 3-0 (81՚) Ruud Geels

Deze week mag de Kuip alweer 82 kaarsjes uitblazen! Het epische stadion van Feyenoord was al in 1936 klaar, maar...

Vond je dit leuk om te lezen? Dan moet je deze eerdere berichten ook zeker even checken:

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van de opmerkelijkste...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Rotterdam en blijf op de hoogte van alles over en rondom Rotterdam.

Kipliefhebbers opgelet! Hier moet je gegeten hebben

Aangeboden door Mijn eerste 18 jaar

Aangeboden door Berberis – Surrounded By Delight

Gastheer Ed over Visser is Melief: ‘Hier kan ik ouwehoeren met mijn gasten’

Blijf op de hoogte van alles uit Rotterdam

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden

ss="scrollToTop">Top