De Lezersfoto - Bakens | De Texelse Courant – 24/7 Nieuws van het eiland

2022-09-23 17:46:42 By : Ms. Sophie OuYang

De IJzeren Kaap bij Oosterend.

Vuurtorens dan wel andere bakens voor de scheepvaart zijn momenteel even in het nieuws als gevolg van de problemen rond de Lange Jaap in Den Helder.

Voor De Lezersfoto werden - toeval of niet - afgelopen week foto’s van meerdere bakens op het eiland ingestuurd, waaronder de IJzeren Kaap bij Oosterend. Een ‘vuurloos baken’ voor de scheepvaart dat in 1854 werd opgetrokken uit gietijzer en in 2011 nog werd gerestaureerd. 

De Eierlandsche vuurtoren. - Frans Alderse Baas

Ander baken is de Eierlandsche vuurtoren bij De Cocksdorp die in 1864 werd gebouwd op aandringen van notaris Johannes Ludovicus Kikkert. De vuurtoren is tegenwoordig onderdeel van Stichting Texels Museum en geopend voor bezoekers. 

Leuk om te weten: op ruim vijftig meter boven zeeniveau bevindt zich de lamp die elke dag een half uur voor zonsondergang aangaat en een half uur voor zonsopkomst automatisch weer uitgaat. De lichtbundel komt elke tien seconden twee keer langs en is volgens gegevens van het Texels Museum op zee zichtbaar tot een afstand van 29 zeemijl.

Het kerkje van Den Hoorn. - Richard Dekker

Het kerkje in Den Hoorn dat met licht op de balustrade tevens een baken voor de scheepvaart aan de zuidkant van Texel is. 

De Lange Jaap in Den Helder. - Richard Dekker

En de Lange Jaap in Den Helder die in 1878 werd opgetrokken uit gietijzer. De vuurtoren, een Rijksmonument sinds 1988, staat op instorten door achterstallig onderhoud en kan naar alle waarschijnlijkheid niet meer gered worden. Daar is de lichtbundel nu nog - als het donker is - vier keer per twintig seconden te zien.

Niet om vervelend te doen, maar zonder de Lange Jaap komt de skyline van Den Helder er met een beetje pech zo uit te zien (de foto is bewerkt om een impressie te geven).

Bij deze ook nog een paar andere foto’s die voor De Lezersfoto werden ingestuurd.

De Hors. - Foto Richard Dekker

Nog een keer De Hors. - Foto Richard Dekker

En ter afsluiting het renvogelveld bij De Cocksdorp. - Foto Frans Alderse Baas

Zondagochtend volgen nog een paar nieuwe lezersfoto’s op deze site.

Yvonne Zomerdijk presenteert regelmatig nieuwe werken in Galerie Posthuys, soms in thematentoonstellingen. Was eerder dit jaar een serie schilderijen van zangvogels te zien,..

De Emmalaan, het cultuurcentrum, extra hulp van de voedselbank en de Texel Halve Marathon.

Er zijn donderdag tijdelijke obstakels (barriers) geplaatst op het stukje open middenberm tussen de gedeelde rijbanen van de Emmalaan ter hoogte van de Skool.

De Texel Halve Marathon krijgt komende zondag een bijzonder karakter; alle lopers (met uitzondering van de 6 km) gaan van start vanaf de Texelstroom die momenteel aan de onde..

Het nieuwe cultuurcentrum in Den Burg kan doorgaan, een meerderheid van de raad is akkoord met de bijstelling van het investeringsbudget naar €9,2 miljoen.

De Redoute is van komende maandag 26 september tot en met donderdag 29 september afgesloten in verband met een noodreparatie.

TESO houdt de Texelstroom vooralsnog langer aan de kant in verband met een storing die zich zaterdagavond aan boord voordeed.

In manege Akenburg aan de Akenbuurt bij Den Burg wordt zondag 13 november een nieuwe Zwarte Markt gehouden.

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de brand in restaurant Bij Joost in De Cocksdorp is veroorzaakt. In de resten van het afgebrande pand werd een hennepkwekerij gevonden, ..

Het college heeft de raad dinsdagavond geadviseerd om het bestemmingsplan dat momenteel op tafel ligt om de 42 nieuwe woningen in het verlengde van de Schipper Boonstraat in ..

Texelstroom blijft langer uit de vaart

Drukte op weg naar de boot

Texelstroom aan de kant na storing

Nog geen duidelijkheid brand De Cocksdorp

Wachttijden bij boot lopen op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De Texelse Courant verschijnt op dinsdag en vrijdag en is een uitgave van Mediabureau Langeveld & de Rooy Vismarkt 7 1791 CD  Den Burg

© Copyright Mediabureau Langeveld & De Rooy Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van