Dit is waarom sloten in Tilburg een groene kleur hebben - indebuurt Tilburg

2022-08-19 17:47:45 By : Ms. kelly Deng

Eigenlijk hoort het water van sloten in Tilburg helder te zijn, maar momenteel is het op sommige plekken groen. Op het water drijft namelijk een dikke, groene laag eendenkroos. Hoe het komt dat onder andere sloten in Tilburg een groene kleur hebben, zochten we uit.

Het blijft niet bij sloten. Sommige plekken van het Wilhelminakanaal zien er ook groen uit. En eind juni zat de vijver aan de Berglandweg helemaal onder de eendenkroos, aldus hengelsportvereniging KEHV de Ruischvoorn.

Eendenkroos is een jaarlijks terugkerend verschijnsel, zo zegt ecoloog Bert Knol van het waterschap Vechtstromen in Tubantia. Niet alleen in Twente, want in Tilburg zorgt het ook voor groene sloten en andere wateren. “Aan het einde van de zomer verschijnt elk jaar veel eendenkroos op beken, rivieren en kanalen. Het water is warm en er is weinig wind. Ook is er geen regen, dus dat betekent weinig afvoer. Als het water voedselrijk is, groeit zo’n plant razendsnel”, zo zegt Knol. En het kan overal groeien: “Ook in het kanaal, langs de oevers, in het riet.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Eendenkroos pic.twitter.com/dt9N5ICzph

Kan zoveel eendenkroos kwaad? “Alles wat te veel is, is in principe een plaag”, zegt Knol. “Wanneer het water door een laag kroos wordt afgesloten, vindt er geen uitwisseling plaats met de lucht. Daaronder kan dus zuurstofarm of – in het slechtste geval – zuurstofloos water ontstaan”, legt hij uit. “Tel je verschillende factoren op, dan kan dat leiden tot vissterfte.” Toch heeft de natuur ook baat bij de eendenkroos. “Eenden eten kroos als voedsel”, zegt de ecoloog. “En ook de rups van het kroosvlindertje eet kroos.”

Al jaren is er een (on)gezonde discussie gaande over de populaire goudgele, krokante rakker gemaakt van aardappel. De discussie: zeg…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Tilburg en blijf op de hoogte van alles over en rondom Tilburg.

Mark brengt olijfolie uit Italië naar Nederland: ‘Italiaans genieten zit hem in kleine details’

Aangeboden door IJzeren Man Vught

Aangeboden door IJzeren Man Vught

Tip: in dit park vind je vrijdag een tweehandskledingmarkt

Blijf op de hoogte van alles uit Tilburg

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden