Hoera! Het is zomer! – column – Oldtimers in Auto Motor Klassiek

2022-09-09 17:47:43 By : Mr. Tom Zou

by Dolf Peeters 23 juli, 2022, 10:51 3 Comments

Motorrijden in de zomer. Daar zijn de meningen over verdeeld. Nu zoemt het op het Internet van de lijntjes waarin Preciezen met venijnig wijzende vingers fulmineren over de hersendoden die met dit weer in een T-shirt, korte broek en slippers op hun motor stappen. En omgekeerd.

Want de andere stam ziet het weer heel anders. Mensen die met dit weer in een volledige motoroutfit een ijsje gaan halen dragen naar hun idee tijdens het vrijen een neopreen duikpak en een gebitsbeschermer.

Maar dan nog: Zomers gekleed ervaar je optimaal de vrijheid en het genot van het motorrijden. En als motorrijder is elk ongeval je eigen schuld. Dus als je een beetje oppast, dan is er niets aan de hand. Nou, ja. Bij het verzetten of opbokken van je motor kan een uitlaatbocht of demper met een korte sis zijn brandmerk op je kuit zetten. En mocht je er eens af gaan, doe het dan op slentertempo. En jawel: Dan heb je asfalteczeem. Dat is hinderlijk, maar gaat over.

Op langere ritten bestaat er een serieuze kans op ‘hitteslag’ en/of dehydratie, uitgroging. Dat zijn fenomenen waarbij je in het beste geval het reactievermogen van een dode cavia of een nat washandje hebt. Met een nat washandje kun je in zo’n geval nog wel iets… Voor moderne motorrijders zijn er watergekoelde en doorwaaivesten/body coolers. Als je je dapper wilt aansluiten bij het refrein “Only mad dogs and Englishmen go out in the mid day sun” is dat misschien een optie.

Deze zomerse temperaturen zijn verder ook uiterst geschikt om te zien of een motorfiets gevoelig is voor vapour locks en andere oververhittingsverschijnselen. Shovelheads en Ironheads zijn daar fantastische voorbeelden van. De achterste cilinder daarvan is erg gevoelig voor oververhitting. De geniën uit Milwaukee hebben dat probleem trouwens al bij de 2017 modellen opgelost. Als het erg heet aan toe gaat… Dan schakelt de achterste cilinder elektronisch af en hobbelt de Harlist M/V tijdelijk op een eencilinder. Net als vroeger…

Klassieke Britse twins doen het met dit weer veel beter, als ze bereden worden op de manier waar ze voor gemaakt zijn: Het dansen over secundaire wegen. Het enige probleem dan BMW, Ural en Dnepr rijders ervaren is dat ze riant warme voeten krijgen. Een kennis heeft vanwege een weddenschap zijn Dnepr een hele middag op nullast in de zon laten draaien. Dat ging probleemloos. Het leverde hem twee kratten pils en een volle tank benzine op. Russische motoren zijn genetisch temperatuurbestendig en doorgaans aanzienlijk beter dan hun reputatie.

Even terug naar wat voor kleding motorrijders met dit weer zouden moeten dragen. Zomerhandschoentjes lijken me wel praktisch. Desnoods van die Harley Handschoentjes, de leren versie van de aloude melkboeren en groenteboerenhandschoentjes zonder vingers. Dan ben je minimaal beschermd mocht het toch ‘voud’ gaan. Want een schadeformulier invullen met ontvelde knuisten? Dat gaat niet lekker.

Lees ook: – Meer columns – Meer verhalen over klassieke motoren

Dat uitschakelen van de brandstoftoevoer naar de achterste cylinder gebeurt alleen onder extreme omstandigheden EN tijdens langdurig stationair draaien voor een stoplicht… Zodra er gas gegeven wordt doen beide cylinders gewoon mee. Het zijn vooral de pre-Evo modellen die door hun gietijzeren cylinderkop last hebben van mogelijke oververhitting, maar vreemd genoeg is er bij revisie/ opboren geen verschil te zien tussen voorste en achterste cylinder/ zuiger. Een oliekoelertje monteren op een Shovel doet al wonderen.

Wederom fantastisch Dolf… uitschakelen vd achterste cilinder… En dat na slechts 80 a 90 jaar nadenken….

We hebben natuurlijk inmiddels voldoende ervaring om te weten dat haastige spoed zelden goed is!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Ja, ik wil me ook graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Attachments The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Bekijk de 40 pagina's tellende preview via deze link of een klik op de omslag.

Het perfecte leesvoer voor een avondje of meer ongestoord weg te dromen. Hij ligt nu in de winkels. Een abonnement is natuurlijk beter, want dan mist u geen nummer meer en u bent nog eens € 27 goedkoper uit ook. Niet verkeerd in deze dure tijden.

Bedankt voor het aanmelden. U vindt een bevestiging in uw email in- of spambox.