Mysterie opgelost: hierdoor staat de Rielerkolk vol met eendenkroos - indebuurt Deventer

2022-08-12 17:48:10 By : Ms. Mary PPP

Normaal kun je het water van onder andere de Rielerkolk wel zien. Momenteel is het groen wat je ziet. Op het water drijft namelijk een dikke laag eendenkroos. Hoe komt dat eigenlijk? We zochten het even voor je uit.

Het eendenkroos is een jaarlijks terugkerend verschijnsel, zo zegt ecoloog Bert Knol. “Aan het einde van de zomer verschijnt elk jaar veel eendenkroos op beken, rivieren en kanalen. Het water is warm, er is weinig wind, geen regen, dus weinig afvoer. Als het water voedselrijk is, groeit zo’n plant razendsnel. Kroos groeit overal. Ook in het kanaal, langs de oevers, in het riet.”

Kan zoveel eendenkroos kwaad? “Alles waarvan te veel is, is in principe een plaag. Wanneer het water door een laag kroos wordt afgesloten, vindt er geen uitwisseling plaats met de lucht. Daaronder kan dus zuurstofarm, of in het slechtste geval zuurstofloos water ontstaan”, legt de ecoloog uit.

“Bij een optelsom van factoren zou dat tot vissterfte kunnen leiden.” Toch heeft de natuur ook baat bij het eendenkroos. “Eenden eten kroos als voedsel”, zegt ecoloog Knol. “En ook de rups van het kroosvlindertje eet kroos.”

De laatste tijd hebben veel Deventenaren het vissen (her)ontdekt. Sommigen gaan nog een stapje verder en kiezen voor nachtvissen. Maar……

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Deventer en blijf op de hoogte van alles over en rondom Deventer.

Klussers opgelet: deze bouwmarkt geeft van alles weg

Aangeboden door De Voordeelmarkt Deventer

Aangeboden door Mario & Anita Uw schoenmaker

Aangeboden door Paleis Het Loo

Aangeboden door Paleis Het Loo

Pannenkoekenrestaurant Humpie Dumpie’s is open: ‘De enige ballen die je hier ziet, zijn die van de ballenbak’

Blijf op de hoogte van alles uit Deventer

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden