Vijf handige tips om de barbecue schoon te houden | Thuis & Tuin | Telegraaf.nl

2022-07-29 17:44:25 By : Ms. Murphy Jiang

Staat er dit weekend een barbecue bij jou op de planning? Lekker en gezellig! Maar dat betekent ook dat je te maken krijgen met roest- en vetvlekken, aangekoekt eten... Tijdens het grillen kan de barbecue behoorlijk vies worden. Met deze handige tips van onze huishoudexpert Zamarra Kok krijg je het rooster in een handomdraai weer spic en span.

1. Last van roestvlekken op het barbecuerooster? Deze kun je wegborstelen met een staalborstel. Je kunt hiervoor ook aluminiumfolie gebruiken. Maak een prop en wrijf deze over de roestplekjes.

2. Smeer voor gebruik het rooster in met wat plantaardige olie. De olie voorkomt aanplakken van het eten tijdens het grillen. Tijdens het grillen lekt er altijd vet op het rooster, dat lastig te verwijderen is als het eenmaal is ingebrand. Je kunt het rooster tussen de grillrondes door eenvoudig ontvetten door het af te nemen met een halve citroen die je op een vork hebt geprikt.

3. Wacht na het grillen niet te lang met het schoonmaken van het rooster. Als het rooster nog warm is kun je vet en etensresten heel makkelijk met een doorgesneden rauwe ui weg poetsen.

4. Grillroosters en bakplaten van gas- en elektrische barbecues zijn vooral gemaakt van roestvrij staal, porselein gecoat aluminium of gietijzer. Roestvrij staal en porselein gecoat aluminium kan je na het grillen meteen schoonbranden door het deksel van de barbecue te sluiten en hem tien minuten op de hoogste temperatuur te laten branden.

Daarna kan je de verpulverde resten met een messing borstel wegvegen. Gebruik hiervoor geen staalborstel, die is te scherp en kan de roosters beschadigen. Roosters kun je daarna afnemen met een vochtig doekje (eventueel met wat zeepsop) en goed laten drogen.

5. Bij gietijzeren roosters kun je de etensresten beter niet direct na het grillen afbranden, laat ze liever op de roosters achter. Het vet vormt een beschermde laag die roestvorming voorkomt. Je kunt de resten afbranden als je de barbecue de volgende keer gebruikt. Gietijzeren roosters blijven roestvrij als je ze voor het opbergen insmeert met wat plantaardige olie en droogwrijft met een papieren doek.

(Dit artikel verscheen eerder in VRIJ)

Wekelijks alles over lifestyle, reizen, culinair en wonen.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

In het Russische dorpje Terpigorievo, in de buurt van Moskou, zorgt een ontsnapte aap voor paniek.

In de rubriek Wat Vindt Jan? laat Privé-icoon Jan Uriot wekelijks zijn licht schijnen over zijn hoogte- en dieptepunten in de wereld van glitter en glamour. Deze week denkt Jan te weten wat de échte reden is van het huwelijksaanzoek van Carlo Boszhard. Verder reageert Jan op het nieuws dat Wilfred G...

Rama X, de koning van Thailand, vierde donderdag zijn zeventigste verjaardag. Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, zoals hij officieel heet, zit pas enkele jaren op de troon maar is allesbehalve onbesproken. Koningshuisdeskundige Pieter Klein Beernink over de geruchtmakende koning.

In Estelle & Joëlle all-in, de podcast van Estelle Cruijff en haar dochter Joëlle, deelt de tv-persoonlijkheid een bijzondere anekdote over haar ex-man Ruud Gullit.

In VRIJ testen we wekelijks een supermarktproduct. Dit keer proeven we verkoelende ijsthee met perziksmaak.

In de rubriek ’Zo (on)gezond leef ik’ zijn we nieuwsgierig naar de leefstijl van VROUW-lezeressen. Vind jij het belangrijk om gezond te leven? Ben je veel aan het sporten om in shape te blijven? Of geef je er juist geen klap om hoe je eruitziet en wil je bovenal gelukkig zijn? Of heb je dé tip voor ...

Heeft u de barbecue inmiddels al een keer aangestoken? Ik hoop van wel, we hebben al vele mooie dagen gehad. Al kun je met de huidige apparaten ook bij minder weer lekker door grillen. Zoals chef-kok/schrijver Julius Jaspers een paar weken terug in VRIJ vertelde: de kwaliteit van je groenten en/of v...

In deze column belicht vinoloog Barbara Verbeek de wereld van de wijnen. Vandaag een natuurwijn uit Duitsland, waar tegenwoordig de mooiste wijnen vandaan komen.

Ik kan me goed herinneren hoe mijn ex eens om ketchup vroeg, voor bij de nasi die ik met liefde had gemaakt. Verbijsterd was ik door deze heiligschennis!

Ik ben dol op gegrilde garnalen met knoflook en citroen. Ik ben er zo een die de kop leegzuigt, iets dat sommigen doet gruwelen. U hoeft dit niet te herhalen, maar voor deze Spaanse visstoof gebruiken we wel die smakelijke garnalenkoppen!

OOQE Pro X9 Bluetooth Oordopjes

OOQE Pro X9 Bluetooth Oordopjes

p:top.scrollTo(duration=200)" class="scrollToTop">Top