Arnhems mysterie: Wat doen Willem-Alexander en Máxima op een putdeksel? - indebuurt Arnhem

2022-07-01 17:51:19 By : Ms. Lisa Wu

Is het je ooit opgevallen dat koning Willem-Alexander en koningin Màxima op deze putdeksel in de Arnhemse binnenstad staan? Wij zochten uit hoe Arnhem aan dit bijzondere exemplaar komt.

Je vindt deze bijzondere putafdekking op de Weverstraat, ter hoogte van Iveau Burgers, als je naar het Audrey Hepburnplein lopt.

Op de gietijzeren putdeksel staat in reliëf een afbeelding van Willem-Alexander en Màxima. Daaronder een kroontje in goudkleur en de cijfers 2013. Aquafix Milieu, een fabrikant van onder andere putdeksels, is het bedrijf achter het ontwerp en het idee van de bijzondere deksels.

Het bedrijf ontwikkelde de putdeksels speciaal voor de troonswisseling die op 30 april 2013 plaatsvond en noemt ze ‘kroningsdeksels’.

Alle (bijna 400) gemeenten in Nederland hebben van Aquafix Milieu een exemplaar van de putdeksel gekregen. De bedoeling van het bedrijf was dat alle deksels op de dorps- of stadspleinen geplaatst zouden worden als herinnering aan de speciale gebeurtenis.

Nee, dat niet. De deksel is geplaatst in de Weverstraat. Tot 2016 werd de markt wel gehouden vlakbij die Weverstraat, op het Kerkplein. Dit gedeelte van het Kerkplein ging grondig op de schop en kreeg als nieuwe naam het Audrey Hepburnplein.

Mysterie opgelost! Is er nog iets in Arnhem wat jou altijd heeft geïntrigeerd, maar waarvan je niet precies weet hoe het zit? Laat het ons weten, we zoeken het voor je uit.

We hebben al eens een tof lijstje gemaakt van plekken waar je opa en oma vroeger gingen stappen. Dat zette...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Arnhem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Arnhem.

Park Open 2022: dit wil je weten over hét Arnhemse zomerfestival

Op deze datum gaat de nieuwe Starbucks in Arnhem open

Blijf op de hoogte van alles uit Arnhem

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden