Deze browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.
In de stad liggen tal van bruggen die in de aankomende jaren worden vervangen of verstevigd. De stad is aan het groeien en veel van de bruggen zijn niet berekend op het zware en intensieve verkeer dat er momenteel gebruik van maakt. Om een brug te restaureren zijn er veel experts betrokken, van ingenieurs tot verkeerskundigen. Vandaag kijken we achter de schermen in de smederij.
Een van de bruggen die momenteel wordt vervangen is de Bullebak; de monumentale brug aan de kop van de Marnixstraat. Omdat het een monument is wordt de brug exact hetzelfde teruggebouwd. Het natuursteen van de landhoofden en de smeedijzeren leuningen worden gerestaureerd. Het binnenwerk van de brug wordt echter volledig gemoderniseerd, zodat de brug er weer 100 jaar tegenaan kan.
De Bullebak, de brug tussen Marnixstraat en Haarlemmerplein.
Het gietijzeren hekwerk van de Bullebak is meer dan 100 jaar oud. De leuningwerken zijn in 2020 van de brug verwijderd en op transport gezet naar Smederij Van der Vegt te Bleskensgraaf. Hier is het hekwerk volledig in kaart gebracht; elke staander, krul en dwarsligger heeft een uniek nummer gekregen en is gelabeld. Hierdoor is het mogelijk om het hekwerk exact terug te bouwen zoals het was, met elk onderdeel op de juiste plek. De hekken worden schoon gestraald, wat betekent dat de oude verflaag wordt verwijderd. Zodra de verf verwijderd is komen ook alle gebreken aan het leuningwerk naar voren. Elk onderdeel wordt geïnspecteerd op gebreken en de plekken die in slechte staat zijn worden gerepareerd. De onderdelen die niet meer gerepareerd kunnen worden, worden vernieuwd.
Om de ronding exact na te maken, wordt gebruik gemaakt van een mal. Het hete ijzer wordt daarna in vorm geslagen rond de mal.
Het gereedschap van de smid.
Het houtskoolvuur wordt opgestookt. Door hier extra zuurstof aan toe te voegen kan het temperaturen bereiken van meer dan 1300 graden Celsius.
IJzer laat zich pas smeden als het heet genoeg is.
Direct vanuit de oven gaat het roodgloeiende onderdeel naar de mal.
Het hete ijzer wordt in vorm geslagen rond de mal.
Zodra de verflaag van het metaal verwijderd is begint het vrijwel direct te roesten. Het is daarom van belang om het schone en gerepareerde metaal zo snel mogelijk te voorzien van een laag verf. Bij de spuiterij worden de onderdelen behandeld met speciale verf die het poreuze gietijzer beschermt tegen de elementen; een zogenoemde schoopeerlaag en daarna de primer. Terug in de smederij worden de onderdelen gesorteerd en wordt het hekwerk weer in elkaar gezet. Dit wordt het klinken genoemd, en gaat als volgt:
Zodra de leuningen weer in elkaar zitten, gaat het geheel nogmaals naar de spuiterij. Hier wordt de laatste laag verf aangebracht, in de authentieke kleur. Voor het najaar van 2022 worden de gerestaureerde leuningen weer teruggeplaatst op de vernieuwde Bullebak.
Elk onderdeel van de brug heeft een eigen nummer. Zo kunnen de onderdelen later weer samengevoegd worden op exact dezelfde plek.
De Bullebak is een unieke, monumentale brug, maar het restaureren van brugleuningen en hekwerk gebeurt veel vaker. In Nederland zijn er enkele smederijen die dit werk uitvoeren en de oude metalen onderdelen weer opknappen om ze er als nieuw uit te laten zien. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt, zodat we de ‘kunstwerken’ kunnen overdragen aan de toekomstige generaties.
De smederij Van der Vegt heeft o.a. gewerkt voor:
De vervanging van de bruggen is onderdeel van het project Binnenring. De Binnenring is ruim 7 kilometer lang en loopt via de Czaar Peterstraat, Sarphatistraat, Weteringschans en de Marnixstraat. Op de Binnenring komt meer ruimte voor fietsers en openbaar vervoer. Dat bereiken we door er een doorgaande fietsstraat van te maken. De komende jaren komt vooral het westelijk deel van de route aan de beurt: de Weteringschans tussen Weteringcircuit en Leidseplein en de Marnixstaat. Ook zijn we bezig op de Czaar Peterstraat en het noordelijk deel van de Sarphatistraat.
Hebt u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in de stad? Op Iamsterdam.com vindt u de beste tips op het gebied van cultuur, uitgaan en evenementen.