Gevaarlijke gasleidingen: waar liggen ze en wat is het risico? | RTL Nieuws

2022-04-22 18:22:08 By : Mr. Granfy Liu

De helft van alle risicovolle gasleidingen in ons land is nog niet vervangen. Dat betekent dat er nog steeds plekken zijn waar de risicovolle grijs gietijzeren gasleidingen liggen. Er bestaat een kans dat de leidingen gaan scheuren, met een explosie tot gevolg. Vijf vragen over de gevaren.

In vrijwel iedere straat in ons land ligt een gasleiding. Als je alle gasleidingen naast elkaar legt, kom je uit op een leiding van zeker 125.000 kilometer. Slechts een klein deel daarvan (2,5%) is potentieel gevaarlijk doordat de leiding is gemaakt van grijs gietijzer. 

De afgelopen jaren is de helft van de grijs gietijzeren leidingen in ons land vervangen, maar er ligt nog voor zeker 3.000 kilometer van dit type leiding onder de grond. 

In de jaren '80 ontstonden twijfels over de grijs gietijzeren leidingen. "Het materiaal kan bij veroudering gaan roesten. Door spanning of trillingen in de grond, bijvoorbeeld door langsrazend verkeer, kunnen scheurtjes ontstaan in de leiding", zegt professor Laurens Katgerman. Daardoor ontsnapt gas uit de leiding en kan een explosie ontstaan.

Per netbeheerder is te zien of in jouw straat ook risicovolle gasleidingen liggen. Hiervoor moet je wel weten wie jouw netbeheerder is. Dat kun je hier checken. Daarna kun je via jouw netbeheerder zien of in jouw straat een risicovolle gasleiding ligt: Stedin, Liander, Enexis, Enduris en Westland Infra.

Klanten van Coteq en Rendo hebben sowieso geen grijs gietijzeren gasleiding meer in hun straat liggen. 

Dat is volgens Netbeheer Nederland gewoonweg niet mogelijk. "Je moet de straat openleggen, terwijl het verkeer wel moet kunnen doorstromen. Ook de hulpdiensten moeten nog alle plekken kunnen bereiken. Dat is een enorme puzzel", legt een woordvoerster uit. Mede daarom kunnen de leidingen niet overal tegelijkertijd vervangen worden. "Allerlei factoren spelen een rol, maar het is gewoon niet van de een op de andere dag gedaan." 

De gasleidingen die het hoogste risico vormen op scheurtjes, worden als eerste vervangen. Ook wordt gekeken of tijdens werkzaamheden aan de riolering, wanneer de straat toch eenmaal open ligt, de andere gasleidingen kunnen worden vervangen. 

Stedin wil eind 2029 alle grijs gietijzeren gasleidingen hebben vervangen. Enexis wil al haar gevaarlijke gasleidingen in 2023 hebben verwijderd en Liander gaat uit van 2039. De netbeheerders zijn na het onderzoeksrapport van het Staatstoezicht op de Mijnen, die adviseert nog sneller te handelen, wel in overleg of het nog eerder vervangen kan worden.

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.