National Geographic

2022-05-13 18:16:22 By : Ms. Mindy Liu

In samenwerking met De Kust

Langs de Vlaamse kust vind je uitgestrekte stranden, prachtige natuur, bruisende steden en volop mogelijkheden voor ontspanning en avontuur voor elk soort reiziger. Fotogeniek is de kust ook, bewijst het project Adembenemende plekken.

Voor het fotoproject Adembenemende plekken vroeg de regio De Kust een vijftigtal fotografen om de mooiste plekken langs de Vlaamse kust vast te leggen. Elke foto heeft een verhaal en elke foto is verbonden aan een plek die de moeite waard is te bezoeken, op zichzelf of als onderdeel van een vakantie, een lange wandeling, fietstocht of roadtrip langs de Vlaamse Noordzeekust.

Er is voor elk wat wils, van trips voor avonturiers en tips voor gezinnen met kinderen, tot ultieme spots voor natuurliefhebbers en vondsten voor stedentrippers. Elke trip is gemaakt om te spreiden over meerdere dagen. Kun je niet kiezen? Er is een erg slimme tool ontwikkeld om erachter te komen welke adembenemende plekken en trips het best bij jou passen. Kies je favoriete foto’s en een heuse Kustswiper vertelt je welke belevenissen het best aansluiten bij jouw wensen en interesses.

Om je een indruk te geven van de schoonheid en variatie van de Vlaamse kust selecteerden wij tien foto’s van die prachtige plekken. De fotografen zelf vertellen erbij wat de plek in hun ogen zo bijzonder maakt.

1. Voor natuurliefhebbers en picknickers: De Oosthoekduinen, De Panne

Aan de mooie Westkustroute, een fietstocht van een kleine vijftig kilometer die je in etappes kunt doen en die meerdere mooie plekken langs de kust aandoet, vind je ook Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne, toegangspoort tot het natuurgebied De Oosthoekduinen, waar je de pracht van de regio en de het unieke duin-, kust- en zeeleven kunt ontdekken.

Fotograaf Kelly Snoeck: ‘We stapten op een smal pad tussen de bomen waarna zich plots de weidse duinen in al hun schoonheid openbaarden. Het zand had een goudkleur door de zon die erop scheen. De perfecte picknickplek, lijkt me. De Oosthoekduinen stralen een zekere rust uit, zelfs in het drukkere zomerseizoen.’

Kijk hier voor meer informatie over deze en andere plekken uit de trip ‘Natuur ontdekken op de Westkustfietsroute’.

Uniek in de wereld: de garnaalvissers in Koksijde-Oostduinkerke.

2. Perfect voor families: Strand Koksijde-Oostduinkerke

Op het strand van Oostduinkerke, ter hoogte van het Astridplein, kun bij laagtij en tussen april en oktober garnaalvissers aan het werk zien. Gehuld in een gele oliejas, met hoge laarzen aan de voeten zit de visser in een houten zadel op zijn trekpaard, dat het zware garnaalnet achter zich aansleept en tot aan de borst in het water loopt.

Fotograaf Martin Merten: ‘De paardenvissers van Oostduinkerke zijn de laatste ter wereld die dit ambacht uitoefenen. Het is prachtig hen aan het werk te zien. Ik was vooral ook onder de indruk hoe ze hun zware Brabantse trekpaarden het water in weten te leiden.’

Meer inspiratie voor een kind- en groepsvriendelijk bezoek aan Koksijde-Oostduinkerke vind je hier.

Lichttoren op het staketsel in Nieuwpoort.

3. Perfect voor stedentrippers: stad-met-strand Nieuwpoort

Stad aan zee Nieuwpoort is ideaal voor wie strand en stedelijk vertier van winkelen tot cultuur en gastronomie – wil combineren. Bijzonder zijn de houten staketsels, die bij de haven zijn aangelegd en tot ver de zee in strekken. Ze zijn een pleisterplaats voor bezoekers en inwoners die er graag komen uitwaaien. De zeehengelsport of het vissen met het kruisnet zijn er een geliefde bezigheid. 

Fotograaf Mario Vanparys: ‘Voor velen is het een fantastische ervaring om hier met de te huren krabnetjes krabben en vis uit zee te scheppen. Het staketsel is een van mijn favoriete fotolocaties in Nieuwpoort. Zeker met een lange sluitertijd en met het staketsel op de achtergrond kan ik mooie composities maken.’

Meer inspiratie voor een citytrip in Nieuwpoort vind je hier.

4. Middelkerke-Westende: voor wandelaars en stiltezoekers

In Middelkerke-Westende is een wandelroute van ruim twintig kilometer die je in etappes kunt doen en die langs zeven adembenemende plekken leidt. Een ervan is Sint-Laureinsduinen, het prachtige duinlandschap langs het uitgestrekte strand tussen het centrum van Westende-Bad en het militair domein Kwartier Lombardsijde. Ooit lagen hier twee campings, maar sinds die in 2005 zijn opgeruimd heeft de natuur er weer vrij spel gekregen en kun je er dankzij de nieuw aangelegde wandelpaden al struinend van genieten.

Fotograaf Niek Vandenabeele: ‘Deze foto werd met een drone genomen tijden het gouden uur van de zonsondergang. Je ziet rechts de eindeloze zee. In de duinen tonen schaduwen aan waar de wandelpaadjes lopen. Ik neem wel vaker dronefoto’s aan zee. Het zorgt elke keer weer voor een andere foto. Het is een dankbaar onderwerp om vanuit de lucht vast te leggen.’ 

Informatie over de volledige wandeling en alle plekken langs de route vind je hier.

Het James Ensorhuis in Oostende.

Als je kuststad Oostende bezoekt, met zijn vele restaurants, winkels en culturele mogelijkheden, mag je het James Ensorhuis niet overslaan. James Ensor (1860-1949) was een van de belangrijkste Belgische kunstschilders. Hij leefde en werkte tot aan zijn dood in een pand aan de Vlaanderenstraat dat hij van een oom had geërfd. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis tot museum gepromoveerd.

Fotograaf Nick Decombel: ‘Voor een nieuwe expo in het James Ensorhuis opent, mag ik de hele collectie fotograferen. Dat is elke keer opnieuw een zalig moment. Ik vind het een hele eer om daar dan moederziel alleen die schitterende kunst op foto te mogen vastleggen. James Ensor was zijn tijd ver vooruit. Zijn kleuren worden vandaag nog gebruikt in de streetart. Ook qua thematiek en maatschappijkritiek leunt hij dicht aan bij huidige streetart.’

6. Natuur op zijn allermooist: natuurgebied d’Heye, Bredene.

Een prachtige natuurtrip is de bijna vijftig kilometer lange fietsroute die je langs en naar onder meer Bredene, De Haan-Wenduine, Blankenberge en Zeebrugge leidt. Doe onderweg absoluut natuurreservaat D’Heye aan, een duingebied van meer dan duizend jaar oud op de grens van Bredene en De Haan. Behalve duinen vind je er heide, struiken, akkers en weilanden. D’Heye is op zijn mooist in de lente, wanneer delen van het gebied onder water staan en bloemen en kruiden het landschap kleuren. Je kunt het reservaat alleen onder leiding van een gids betreden, maar wie een goede plek langs een omsluitende weg uitkiest, krijgt ook een prachtig uitzicht voorgeschoteld.

Fotograaf Misjel Decleer: ‘Een vriend is conservator van dit mooie en gevarieerde natuurgebied. In de bunkers broeden steenuiltjes. Je vindt er kalkrijke en zure gronden wat voor een grote soortenrijkdom in planten zorgt. In D’Heye bloeien dertien soorten zeldzame wasplaten of graslandpaddestoelen op de schrale hei.’ 

Standbeeld van Albert Einstein, De Haan-Wenduine.

7. Perfect voor kunstliefhebbers: de Kunsttrip Oostkust

Van belle epoque en art nouveau tot historisch erfgoed: wissel indrukwekkende kunst, architectuur en geschiedenis af met goed eten en een (virgin) cocktail op een trip die de mooiste kunstplekken langs de oostkust bundelt, in combinatie met culturele activiteiten, kunstige eetadressen een bijzondere overnachtingsplekken. Daaronder is een plek waar een van de beroemdste wetenschappers allertijden zijn sporen heeft achtergelaten: Albert Einstein. Villa Savoyarde, aan de Sharespearelaan in De Haan, was in 1933 enkele maanden de verblijfplaats van Einstein, iets waar zijn evenbeeld in brons tegenwoordig aan herinnert.

Fotograaf Marc Wallican: ‘Albert Einstein woonde in 1933 zes maanden in De Haan. Hier zit de wereldberoemde geleerde levensecht op een bankje te genieten in het park. Veel passanten nemen hier een selfie naast Einstein. Het beeld vormt ook het sluitstuk van de Normandiëlaan, een van de mooiste lanen van deze gemeente.’

8. Bekend in Blankenberge en ver daarbuiten

Voor de kust van Blankenberge, al zo vroeg als begin negentiende een van de meest bezochte badplaatsen van België, tref je de enige pier in België. Belgium Pier, met zijn kenmerkende architectuur, ligt in volle zee en is via een 350 meter lange promenade verbonden met het vasteland. De pier kent een roemruchte geschiedenis. De allereerste gietijzeren versie van de pier dateert van 1894, die werd in 1914 door de Duitsers in brand gestoken, waarop in 1933 een nieuwe, betonnen pier werd gebouwd die in 2003 een grondige verbouwing onderging. Momenteel wordt de wandelweg van de Pier in ere hersteld volgens het ontwerp uit 1933. De restauratiewerkzaamheden duren tot 2025 maar ondertussen blijft de Pier toegankelijk.

Fotograaf Astrid Dumolyn: ‘Mag ik antwoorden met een inspirerende quote om mijn gevoel bij deze plek te verwoorden? ‘Smell the sea and feel the sky. Let your soul and spirit fly.’ De foto werd genomen vanuit de duinen bij zonsondergang, wat altijd een magisch fotomoment is.’

Breng je een bezoek aan de Pier dan inspireert deze trip je gegarandeerd om nog meer adembenemende plekken te ontdekken in Blankenberge.

Het strand van Zeebrugge met het kunstwerk Beaufort.

9. Voor kinderen van alle leeftijden: Zeebrugge.

Zeebrugge en zijn wereldhaven zijn niet los van elkaar te zien. Van op het strand kun je indrukwekkende schepen zien aan- en afvaren. Zeebrugge heeft ook de naam hoofdstad van de vis te zijn, en liefhebbers kunnen dat in de vele visrestaurants zelf ervaren.  Het strand van Zeebrugge leent zich uitstekend voor een luie pauze: hier kun je je in alle rust op het brede strand neervlijen en naar de wolken turen – of naar het beroemde beeld Beaufort.

Fotograaf Jan Darthet: ‘Deze plek is een ankerpunt voor badgasten in Zeebrugge. Eigenlijk bestaat het uit twee kunstwerken, een man die kijkt naar de boot. In deze foto heb ik het weidse gevoel en het figuratieve kunstwerk met de boot samengebracht. Zeker in de wintermaanden is het strand van Zeebrugge zalig om aan te doen. Ik noem het een ontprikkelzone.’ – Jan Darthet

Meer inspiratie voor een kind- en groepsvriendelijk bezoek aan Zeebrugge vind je hier.

Kunstwerk van Jean-Michel Folon bij het water bij Knokke-Heist.

10. Kunst in de publieke ruimte in Knokke-Heist

Tijdens een stedentrip naar Knokke-Heist kunnen ze je niet ontgaan: de kunstwerken die hier her en der in de publieke ruimte bevinden. In het water langs het strand van Knokke-Heist, doemt bijvoorbeeld een uit de kluiten gewassen mannetje uit het water op. Dit is een bronzen beeld van kunstenaar Jean-Michel Folon. Hij liet zich inspireren door het werk van René Magritte. Tijdens hoogtij gaat de man met bolhoed en al in het water op. Ook onderdeel van deze trip: het kunstwerk van de twee redders in het Directeur Generaal Willemspark

Fotograaf Olivier Depaep: ‘Het mannetje met de hoed van Jean-Michel Folon is maar één van de vele fascinerende werken die de publieke ruimte in Knokke-Heist sieren. Bij laag water is het werk volledig te zien. Bij hoog water steken enkel de hoed en een deel van het gezicht uit. Toeristen denken soms dat het om een drenkeling gaat.”

Meer inspiratie voor een citytrip in Knokke-Heist Nieuwpoort vind je hier.

Wil je meer informatie en inspiratie over adembenemende plekken langs de Vlaamse Noordzeekust? Hier vind je alle plekken en trips.