'Nog honderdduizenden te vervuilende diesels in Nederland'

2022-03-03 02:19:02 By : Mr. Eric Wang

Abonneer nú met korting

Kies nú voor een abonnement met korting

Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.

In Nederland rijden nog honderdduizenden dieselauto's rond die te veel milieuvervuiling veroorzaken, meldt Het Financieele Dagblad. Daarbij doelt men onder meer ook op dieselauto's met sjoemelsoftware aan boord, die ondanks de ongeoorloofde gang van zaken nog gewoon de weg op mogen.

Verantwoordelijke overheidsinstanties grijpen tot dusver niet daadkrachtig in om auto's met een te hoge uitstoot (al dan niet vanwege sjoemelsoftware) van de weg te halen. Dit ondanks een uitspraak van het Europees Hof een jaar geleden dat auto's geen software aan boord mogen hebben om de uitstoot te manipuleren. In zijn arrest stelt het Hof duidelijk dat sjoemelsoftware niet mag. Dat betekent dat alle bevoegde autoriteiten opnieuw naar hun typegoedkeuringen moeten kijken. De RDW signaleerde in 2020 dat er nog zo'n 40.000 diesels met sjoemelsoftware op de weg zouden zijn.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wijst erop dat vanaf juli 2022 een roetfiltertest voor oudere diesels een verplicht onderdeel is van de apk-keuring om zo vervuilende dieselauto’s die de normen overschrijden te kunnen aanpakken. "Nederland werkt hier hard aan", zegt een woordvoerder tegen de krant. "Planning is dit in het eerste of tweede kwartaal van komend jaar af te ronden." In februari deed I&W ook aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen enkele fabrikanten.

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten. Reageren is niet meer mogelijk.

Zat er nog een gaatje tussen de Volkswagen T-Cross en T-Roc? Jazeker! Daar past de Taigo feilloos...

© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden